luni, 3 mai 2010

Nume cu litera G:

George/ Gheorghe - Nume de baiat folosit in Romania. Corespunde numelui englezesc George. Sursa este Georgios, un nume masculin grec ce inseamna fermier.

Grigore - Acest nume de baiat (si de fata, in unele tari) este folosit in engleza. Sursa este Gregorios, un nume grecesc ce inseamna "vigilent". Porecle: Graig, Greg, Grisha.
Spre deosebire de numele clasice grecesti, ce adesea se refera la zei pagani si zeite, autoritatile cred ca evolutia lui Gregory este in mod special crestina. Se prea poate sa fi fost derivata din scrierea scripturii "fii vigilent" (Petru 1, cap.5, verset 8).
Folosirea numelui a fost des intalnita in istoria bisericii. 16 popi catolici romani si numerosi sfinti au purtat acest nume. Este totodata si un nume traditional popular printre scotieni, care cateodata il prescurteaza Gregor.

Gabriela/ Gabriel - Nume de baiat si de fata folosit in ebraica, germana, engleza, franceza, spaniola, maghiara, poloneza, ceha si romana. Sursa este Gabriel (a), un nume ebraic ce inseamna "eroul lui Dumnezeu".

Giulia - Nume de fata folosit in italiana. Corespunde numelui englezesc Julia. Sursa este o expresie latina ce inseamna "descendentul lui Iova", dar nu toti expertii sunt de acord.

Gianina - Nume de fata folosit in italiana. Corespunde numelui englezesc Jane. Sursa este Yochana, un nume ebraic ce inseamna "gratia lui Dumnezeu".

Gloria - Nume de fata folosit in engleza si italiana. Sursa este o expresie latina ce inseamna "glorie".
Desi erau femei in Roma Antica pe care le chema Gloriosa, Gloria nu a devenit nume pana in 1898, cand George Bernard Shaw l-a folosit in comedia lui de succes "Nu poti spune niciodata". Popularitatea a crescut cateva decade mai tarziu, cu actrita Gloria Swanson (1899-1983).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu