luni, 3 mai 2010

Nume cu litera A:

A)
ADELINA - Acest nume este folosit in Anglia, Franta, Germania si Italia. Este o forma alternativa a numelui Adele. Mai sunt si alte doua forme ale numelui Adeline. Originea numelui este Adal. In vechime in Germania insemna "Nobil". In franceza numele se pronunta si se scrie cu accent pe e. Porecla la Adeline este Ada.

ADRIANA / ADRIAN - Numele este folosit in Anglia si Germania si este sursa lui Hadrianus, un nume masculin de origine latina. Numele inseamna "Unul din orasele Adria, din nordul Italiei".

AMALIA - Acest nume feminin este intalnit in Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Ungaria, Polonia, Norvegia, Suedia si Danemarca. Este sursa numelui vechi germanic care inseamna "munca". In Ungaria numele se pronunta cu accent pe cel de-al doilea "a".

ANCA - Este un nume folosit in Germania, Polonia, Serbia, Croatia si Suedia. Este o porecla de la Ana.

ANA - Acest nume este folosit in Anglia, Grecia, Italia, Spania, Hawai, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania. Sursa este Channah, un nume evreiesc care inseamna "gratia favorita." Porecle de la Ana sunt Anica, Anca.

AURORA - Acest nume de fata este folosit in Anglia si Italia. Este sursa latinescului "zori/rasarit". Mai exista alte doua forme ale numelui de Aurora.

ALINA - Nume folosit in Italia, Spania, Rusia si Polonia. Este o porecla pentru Adelina, care inseamna "nobil".

ANDREEA / ANDREI - Aces nume de fata si de baiat este folosit in Anglia, Portugalia si Spania. Sursa este Andreas, un nume masculin grecesc, care inseamna "razboinic".
Exista multe dispute in privinta originii numelui feminin de Andrea, din care aceea ca ar fi aparut printre vorbitorii de limba engleza din secolul XVII.
Este posibil sa fi aparut direct in Scotia, de la englezescul Andrew, numele patronului spiritual, cu referire la grecescul Andreas. Sau poate sa derive independent din cuvantul grecesc andreia (insemnand "razboinic"), care este comun tuturor acestor nume.
Oricare ar fi originea, se bucura de o popularitate mare printre toti vorbitorii de limba engleza din secolul XX.

ALEXANDRU / ALEXANDRA - Acest nume este folosit in Israel, Germania, Anglia, Grecia, Franta, Norvegia, Suedia si Danemarca. Sursa este Alexandros, un nume masculin grecesc, care inseamna "protector al barbatilor/oamenilor." Porecle de la Alexandra ar fi: Alex, Alexa, Alexi, Alexia.
Aceasta a fost numele original al zeitei grecesti, Hera.
Numele a fost facut popular in vechime de catre conducatorul Alexandru cel Mare. In timpul cuceriririlor multor tari cunoscute, de la Egipt la India, Alexander a dat numele sau mai multor orase.

AURELIA / AURELIU - Acest nume feminin este folosit in Anglia, Italia, Spania, Ungaria si Polonia. Sursa este Aurelius, un nume masculin de origine latina, insemnand "aur".

ALMA - Acest nume feminin si masculin este folosit in Israel, Anglia, Italia si Spania. Este derivat din expresia latineasca insemanad "dragut, amabil", care este o alternativa a cuvantului "suflet". In versiunea evreiasca Alma este derivat independent din expresia care inseamna "femeie tanara".

AMANDA / ANGELA / ANGELICA - Desi pare o insiruire foarte mare de nume diferite, toate au aceeasi origine. Numele sunt folosite in Anglia, Italia si Spania. Sursa este amanda, amandus, o fraza latineasca insemnaand "una care trebuie iubita".
Acest nume a fost un adjectiv latinesc, corespunzand termenului masculin, angelicus. Acest termen este orginiar de la numele grecesc angelos, insemnand "mesager". Autoritatile nu sunt sigure daca acest termen vechi este sursa modernului nume feminin de Amanda. Poate fi o simpla extindere a familiarului Angela, probabil influentat de frantuzescul Angelique, insemnand "angelic, diafan".

ANTONIU / ANTONIA - Acest nume masculin si feminin este folosit in engleza. Este sursa lui Antoniu, un nume masculin de origine latina care inseamna "a fost pierdut".
Numele este bazat pe vechiul nume roman al lui Marc Antony, prieten cu Iulius Cezar si indragostit de Cleopatra. Multe autoritati cred ca ultimul nume isi are originea in intr-un nume vechi de origine etrusca.

AUGUSTIN / AUGUSTINA - Acest nume masculin este utilizat in Franta. Corespunde numelui englezesc Augustine, care este sursa cuvantului latinesc "revenit".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu