luni, 3 mai 2010

Nume cu litera O:

Ofelia
Acest nume de fata este folosit in Anglia si Grecia. Sursa acestui nume este opheleia, cuvant grecest insemnand "ajutor". Prescurtare a acestui nume des intalnit este Felia.

Octavian
Acest nume de baiat a fost folosit in latina. De aceea provine din latina din expresia insemnand "al optulea". Prenumele in Imperiul Roman era de obicei un numar. Alte astfel de nume ce se mai folosesc si astazi sunt Quintus (al cincilea), Sextus (al saselea), Septimus (al saptelea) si Nona (al noulea). Aceste nume fie arata luna in care s-a nascut cel ce-l purta, fie al catelea membru al familiei era.

Olimpia
Acest nume de fata este folosit in Anglia si Grecia. Sursa lui este o expresie din limba greaca a carei traducere inseamna "De la muntele Olimp". In mitologia greaca, Muntele Olimp era considerat casa zeilor. Orasul grecesc Olympia a fost locul in care s-au organizat pentru prima oara jocurile olimpice. In vremurile vechi razboaiele erau oprite, iar sportivii erau astfel in siguranta pe timpul desfasurarii jocurilor.

Oliver
Acest nume de baiat este folosit in germana, engleza, sarba si croata. Sursa lui este Olivier, nume frantuzesc insemnand "maslin". Dar nu toti expertii au fost de acord.

Olivia
Acest nume de fata este folosit mai ales in Polonia. Dar se gaseste si in Anglia si Italia. Sursa numelui este Oliva, nume latin insemnanad "Maslina".
Numele a fost adus de catre Shakespeare in piesa sa "Twelfth Night" (1599).
Se presupune ca a avut ca sursa maslinul, dar poate fi vorba si de un nume derivat de la numele de baiat Oliver.

Olga
Acest nume de fata este folosit in Germania, Danemarca, Anglia, Grecia, Italia, Franta, Ungaria, Rusia, Polonia, Serbia, Croatia, Cehia si Romania. Sursa lui este Helga, nume scandinav insemnanad "de succes". Nu toti expertii sunt de acord, unii spunand ca poate fi derivat din nume vechi insemnand "binecuvantata" sau "sfanta".

Oana
Acest nume de fata este folosit in Anglia, Germania, Franta si Romania. La inceput a fost folosit ca alint pentru numele Anna. Mai poate fi vazut ca si o alta scriere sau pronuntare a numelui Ann.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu