luni, 3 mai 2010

Nume cu litera L:

Liliana - Acest nume este folosit in italiana si ceha. Sursa este "lilium", un cuvant latin insemnand "crin".

Laura/Laur - Nume de fata folosit in germana, olandeza, engleza, italiana, franceza, spaniola, poloneza si ceha. Sursa este "laurus", o fraza latina insemnand "lastar sau chiar plata, laur". Poreclele pentru Laura ar fi: Laurie, Laurita, Lori, Lollie, Lolly. In antichitate, laurel era folosit in moda, ca si coroana pentru atletii victoriosi, poeti si soldati. Poetul roman Ovidiu spune ca aceasta practica isi are originea intr-o poveste cu zeul Apollo si frumoasa nimfa Daphne.

Lorena - Nume folosit in engleza, italiana si spaniola. Este un nume alternativ de la Lauren. Sursa este Laura, un nume englezesc insemnand "tufis de laur."

Lorelai - Acest nume de fata este folosit in germana, engleza, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este "luren lei", un nume germanic vechi insemnand "a sta la panda dupa o faleza." O legenda germanica spune ca Lorelei a fost o frumoasa sirena ce ispitea ambarcatiunile catre stancile ucigatoare ale raului Rhine.

Loredana - Acest nume de fata este folosit in italiana. Se spune ca a fost inventat de scriitorul Luciano Zuccoli care si-a intitulat astfel personajul cartii "L'amore de Loredana", aparuta in 1908. Scriitorul se poate sa fi plecat de la o serie de denumiri din italiana, toate ducand catre traducerea in latina ce suna asa: "Dumbrava lui Laurel."

Laurentiu - Acest nume de baiat este folosit in latina. Sursa este expresia latineasca insemnand "Barbat din Laurentum". Orasul vechi Laurentum a fost localizat in zilele de astazi in Italia. Si-a capatat probabil numele datorita tufelor de lauri, planta cu o importanta deosebita in vremurile vechi.

Lucretia - Nume de fata folosit in engleza. Sursa lui este "lucror", cuvant latin ce inseamna "a izbuti". Unele autoritati cred ca acest nume are o origine etrusca si inseamna "a fost pierdut".

Luciana/ Lucian - Nume de fata folosit in italiana. Este un alternativ de la Lucia. Este forma feminina a lui Luciano, si inseamna "lumina".

Leona - Acest nume este folosit in engleza si ceha. Este sursa expresiei latinesti insemnand "Lion."

Leonard - Nume de baiat folosit in engleza si franceza. Sursa este Leonhard, un nume vechi germanic insemnand "puterea leului".

Letitia - Acest nume de fata este folosit in engleza. Sursa este o expresie latina insemnand "bucurie."

Liana - Nume de fata folosit in germana, engleza si italiana. Este o porecla pentru Juliana si Liliana.

Livia - Nume de fata folosit in engleza. Este sursa expresiei latinesti insemnand "albastru." Originea acestui nume este considerata a fi forma scurta de la Olivia, un derivat de la numele unei vechi familii romane.

Linda - Acest nume de fata este folosit in olandeza, engleza, italiana, spaniola, ceha si suedeza. Este sursa expresiei spaniole insemnand "draguta".

Lucy - Nume de fata folosit in olandeza si engleza. Sursa este un nume latin insemnand "Lumina". In armeana inseamna luna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu