luni, 3 mai 2010

Nume cu litera E:

Emilia - Nume de fata folosit in engleza, italiana si polona. Sursa este Aemilus, un nume latin masculin care inseamna "dornic" (nerabdator). Dar nu toti expertii sunt de-acord cu asta. Acest nume a fost folosit printre crestinii antici in forma feminin latina Aemilia (forma italiana moderna). In timp a devenit Emilia, apoi Emily. Aceasta continuitate de nume s-a dezvoltat in acelasi timp cu Amelia, care este derivat de la cuvantul antic germanic Amalia, ce inseamna "munca". Originile Ameliei si Emiliei sunt adesea confundate, desi asemanarea lor este accidentala.

Emanuela - Nume de fata folosit in ebraica si italiana. Sursa este Imanuel, un nume ebraic masculin ce inseamna "Dumnezeu este cu noi".

Elena - Nume de fata folosit in italiana, spaniola, ceha, bulgara si romana. Corespunde numelui englezesc Helen, un nume grec ce inseamna "raza de soare". Acest nume se poate referi la o persoana din Grecia, o "Hellene". Sursa popularitatii se balanseaza intre o sfanta si o pacatoasa. Pe de-o parte este Sfanta Helena, mama lui Constantin cel Mare, a carei puritate i-a permis sa descopere Crucea Adevarata. Pe de-alta parte este Helen din Troia, al carei zbor adulter in bratele printului Troian Paris a pornit sangerosul Razboi Troian. Imaginea frumesetii rapitoare a Elenei din urma a ramas de-a lungul anilor.

Ecaterina - Nume de fata folosit in romana. Corespunde numelui englezesc Katherine. Nume folosit in engleza, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este Aikaterine, un nume grecesc ce inseamna "pur".
Este sursa numelui Katalina. Acest sens presupune ca numele este derivat de la termenul grecesc Katharos. Dar, poate sa vina de la Hecate, numele zeitei grecesti a imaginii. O alta sursa posibila este Katateina, cuvant grecesc pentru tortura. Toate cele trei sensuri pot fi asociate cu Sf. Aikaterine (Katherine) din Alexandria, care s-a nascut pagana dar a murit ca martir crestin.

Eugen - Nume de baiat si de fata folosit in engleza si franceza. Sursa este Eugenios, un nume grecesc ce inseamna "Aristocrat". In franceza numele este scris cu accent: Eugene. Desi lingvistic nu are nici o legatura cu ele, Eugen este istoric folosit ca o versiune engleza a numelor galice irlandeze Aodhagan si Eoghan.

Elias - Nume de baiat folosit in engleza, greaca, spaniola si maghiara. Sursa este Eliyahu, un nume ebraic ce inseamna "Dumnezeu este stapan".

Eleonor - Nume de fata folosit in italiana, maghiara, poloneza si ceha. Corespunde numelor englezesti Eleonor si Helen.

Enrique - Nume de baiat folosit in spaniola. Corespunde numelui englezesc Henry. Sursa este Heimrich, un nume antic germanic ce inseamna "liderul casei".

Eusebiu - Nume de baiat folosit in spaniola. Sursa este o expresie greceasca ce inseamna "religios".

Elvira/ Estelle - Nume de fata folosit in engleza, italiana, spaniola si rusa. Sursa este ali wer, o fraza din germana antica ce inseamna "intr-adevar strain".

Un comentariu: