luni, 3 mai 2010

Nume cu litera D:

Ce inseamna numele meu ?

Dana/ Daniel
- nume de fata si de baiat folosit in ebraica, engleza, polona si ceha. Sursa acestui cuvant este expresia germanica "locuitor al Danemarcei". Derivat independent de la numele ebraic Dan (inseamna judecator) si Daniel (Dumnezeu este judecatorul meu). In araba inseamna "perla neagra".

David - Nume folosit in engleza. Originea cuvantului vine din ebraica si inseamna "de iubit". In anul 1269 acest nume era foarte popular printre femei. Se crede ca provine dintr-o vorbire copilaroasa si inseamna "draga".

Dragos - Numele nu este prea folosit in Occident, dar i s-a gasit o origine (radacina) in cuvantul slav care inseamna "draga glorie" (dulce glorie).

Diana - Nume folosit in olandeza, italiana, engleza, spaniola, rusa, polona si ceha. Sursa este Diviana, nume latin pentru zeita. Numele zeitei romane a lunii este echivalentul zeitei grecesti Artemis. Era si zeita vanatorii si a castitatii. I se mai zicea Cyntia si Delia.

Doina - Nume folosit in engleza. Provine de la Dana.

Dimitri/ Dumitru - Folosit in franceza si rusa. Corespunde lui Demetrius. Zeul Greciei antice al agriculturii, cunoscut la romani drept Ceres.

Dolores - Nume folosit in engleza, italiana si spaniola. Provine de la expresia spaniola ce inseamna "suparari". Este derivat de la un titlu spaniol al Fecioarei Maria, Maria de los Dolores, care inseamna Maria cea plina de suferinta (a tuturor suferintelor).

Dominic - Nume folosit in engleza. Sursa este cuvantul latinesc insemnand "lord".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu