luni, 3 mai 2010

Nume cu litera C:

Ce inseamna numele meu?
Claudia/Claudiu - Numele este folosit in germana, engleza si italiana. Sursa este o expresie in latina care inseamna "schiop" (lame). Forma originara a numelui a fost a unei distinse familii din Roma Antica, unul dintre membrii ei devenind imparatul Claudius.

Carmen - Nume de fata si de baiat, folosit in germana, engleza, italiana si spaniola. Sursa lui este Carmel, un nume evreiesc ce inseamna orhidee. Porecle ar fi: Carma, Carmi, Carmencita. Desi proveninenta din ebraica este clara, acest nume se intampla sa coincida cu un cuvant latin, ce inseamna "cantec/poezie" si asta a influentat fara doar si poate provenienta numelui. Forma originala este Carmel.

Cristina/Cristian - Nume folosit in olandeza, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este Chiristiana, un nume latin ce inseamna urmasul lui Hristos. Influenta religiei este evidenta in toata lumea. In Islam numele se refera la atributele lui Alah sau sunt derivate de la "harmida", un cuvant arabic ce inseamna rugaciune. Numele folosit in subcontinentul indian se refera adesea la hinduism. Numele derivate din greaca si latina au fost martorele dezvoltarii primitive a bisericii in bazinul Mediteranei. Multe nume germanice si galice onoreaza sfinti care au imprastiat crestinismul in Europa de Nord.

Clara - Nume de fata folosit in germana, engleza, italiana si spaniola. Sursa este expresia latina ce inseamna "sclipitor". Ideea de sclipitor a mai fost folosita in numele de Bertha, Helen si o forma a numelui chinezesc Ming. Radacinile ideii pot fi intelese studiind pictograma ce reprezinta numele chinezesc. Arata soarele si luna reflectandu-si lumina si are nu numai sclipire si claritate ci si intelegere, aptitudini si succes.

Corina - Nume de fata folosit in germana, engleza si italiana. Sursa lui este kore, un nume grec ce inseamna fecioara.

Cecilia - Nume de fata folosit in germana, engleza, italiana, spaniola, polona, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa lui este Caecilia, un nume latin ce inseamna "orb". Aceasta familie antica romana a dat nastere la femininul Cecilia, care in timp a devenit Cecile si Cecily. Desi aceste nume sunt considerate de obicei echivalentele feminine ale masculinului Cecil, acel nume probabil este descendentul originalului cuvantului din engleza, ce inseamna "al saselea copil".

Cleopatra - Nume de fata folosit in engleza si greaca. Sursa este Kleopatra, un nume grec ce inseamna "mandria tatalui". Porecle: Cleo, Clio. Cea mai faimoasa Cleopatra a fost regina in dinastia Ptolemeica din Egipt, o descendenta din generalii lui Alexandru cel Mare, care a venit sa conduca aceasta regiune dupa moartea lui. Familia este de etnie greaca si de aici deriva numele grec al Cleopatrei. O alta Cleopatra a fost iubita lui Iulius Caesar cat si a lui Marc Antoniu, care a capturat imaginatia multor poeti dramatici de-a lungul secolelor. Ea poate fi identificata permanent cu Elisabeth Taylor, care a portretizat-o in 1963 in filmul Cleopatra.

Ciprian - Acest nume de baiat este folosit in engleza si poloneza. Sursa este "Cyprianus", un nume latin ce inseamna "unul din Cipru".

Catalina/ Catalin - Acest nume este folosit in engleza si franceza. Sursa lui este Aikaterine, un nume grec ce inseamna "pur". Dar nu toti expertii sunt de acord. Unii spun ca numele este derivat din cuvantul grec Katharos. Altii, ca se trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei. O alta sursa posibila este Katerina, un cuvant grec pentru tortura. Toate sensurile s-ar fi putut asocia cu Sf. Aikaterine (Katherine) al Alexandriei, care a fost nascut pagan, dar a slujit ca martir crestin.

Celia - Nume de fata folosit in germana, engleza, italiana, spaniola, polona, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este Caecilia, un nume latin ce inseamna "orb".

Camelia - Nume de fata folosit in engleza si italiana. Sursa este o expresie din latina ce inseamna "ajutorul preotului". Porecle: Cami. Sensul acestei familii romane nu este prea sigur.

Cornelia - Nume de fata folosit in germana, olandeza, engleza, italiana, norvegiana, suedeza si daneza. Cuvantul de origine este "cornu", echivalentul latin pentru horn.

Consuela - Nume de fata folosit in olandeza. O alta forma - Consuelo, este folosita in spaniola. Sursa este o expresie spaniola ce inseamna "confort".

Clementine - Nume de fata folosit in germana si engleza. Sursa este Clementia, un nume latin ce inseamna "plin de mila" (milos).

Cezar - Nume de baiat folosit in poloneza. Corespunde numelui englezesc Caesar. Sursa este Caesarius, un nume latin ce inseamna "seful", dar nu toti experti sunt de-acord. Derivarea lui de la numele familiei romane nu este sigura, poate sa vina de la un cuvant etrusc al carui sens este pierdut in ultimii 2000 de ani. Avand in vedere ca membrii familiei au fost primii imparati romani, numele a fost folosit ca aratand puterea imperiala.

Carol - Acest nume de fata si baiat este folosit in olandeza si engleza. Sursa este ceorl, un cuvant antic german ce inseamna "proprietar".

Constantin - Nume de baiat folosit in germana, franceza, maghiara, rusa, polona, sarba, ceha si bulgara. Corespunde numelui englezesc Constantine. Sursa este Constans, un nume latin care inseamna "constant, statornic".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu